Dom zdravlja Stanari u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu Republike Srpske, u petak 25.11.2022. godine od 9.00 do 13.00 časova u prostorijama Doma zdravlja organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi.

Tom prilikom, ova ustanova poziva stanovnike opštine Stanari, članove sportskih klubova, udruženja, organizacija i zaposlene u javnim ustanovama i preduzećima da se odazovu akciji.

Ko sve može darovati krv?

Davalac krvi može biti svaka zdrava, odrasla osoba, starosti od 18 do 65 godina kod koje se ljekarskim pregledom i provjerom nivoa hemoglobina utvrdi da davanje krvi neće ugroziti ni nju niti osobu koja tu krv prima.

Interval između davnja krvi je 3 mjeseca za muškarce i 4 mjeseca za žene.

Preporučuje se da prije davanja krvi osoba bude odmorna, da je prethodne noći dovoljno spavala, da je uzela lagani obrok i izvjesnu količinu tečnosti.

Poslije davanja krvi preporučuje se uzimanje tečnosti u većoj količini od uobičajene i izbjegavanje težeg fizičkog rada.

Postupak od dolaska davaoca do napuštanja službe traje oko 30 minuta, a sastoji se od popunjavanja upitnika za davaoca, određivanja nivoa hemoglobina, ljekarskog pregleda, davanja krvi iz vene u pregibu lakta i posluženja zahvalnim obrokom.